"Nazi" Titanic



V teh dneh ogromno slišimo o Titanicu, mineva namreč 1oo let od potopa te "nepotopljive" mogočne čezoceanke. Titanic je po mnenju Marcela Štefančiča ml. poklon kapitalizmu. In v teh dneh, ko veliko slišimo o stavkah in kako krut je kapitalizem se mi zdi nekako absurdno toliko govoriti o največjem poklonu kapitalistov iz začetka 20. stoletja! 
To pa ne gre "v nos" samo meni, temveč je šlo "v nos" tudi voditeljem III. Rajha - Hitlerju in še posebej Goebbelsu. In ravno v zato je v času med II. sv. vojno sklenil posneti novo zgodbo o Titanicu! Tega poprej še nisem vedela in me je moram priznati izredno presenetilo! Sicer vem, da je bil ta možakar "poln presenečen", vendar pa si vseeno nisem mislila, da se je kdaj zanimal za filmsko umetnost. Seveda je le to želel izkoristiti v propagandne namene-za promoviranje III. Rajha. No pri tem se je pa uštel, saj je režiser, ki je Titanic snemal (ime sem pozabila) v filmu ne preveč prikrito kritiziral III. Rajh in vodstvo le tega! zato je seveda, šel najprej na zasliševanje potem v keho, tam pa je revež naredil samomor ali pa ga je zgoraj omenjeni gospod dal sam pospraviti-ta uganka do danes še ni bila rešena in najverjetneje tudi nikoli ne bo. Da se vrnem h Goebbelsu. Bil je neverjetno utopičen. za statiste v filmu je iz front poklical 300 vojakov, če pomislimo da so jih krvavo rabili je to naravnost neverjetno! Še bolj šokantno pa se mi zdi, da je iz Poljske mornarice ukazal pripeljati iz morja največjo potniško ladjo, ki je bila na las podobna Titanicu. Ničesar ni prepustil naključju, vse je moralo izgledati avtentično in popolno. Torej po smrti prvega režiserja je dal najeti drugega Ni potrebno posebej omeniti, da so bila v ta projekt namenjena enormna sredstva!?točne številke se ne spomnim, zapomnila sem si to, da je bila več kot sto milijonska. Torej, ko je bil film posnet in si ga je g. G ogledal je ugotovil, da ta film ravno ni prave tematike, ki bi spodbudil Nemce, da bi šli neustrašno na bojišča! Zatorej ga je prepovedal predvajati v nemških kinematografih in pustil predvajati samo v kinematografih drugje po Evropi, kjer je presenetljivo naletel na dobre kritike! 

Vas zanima kaj se je zgodilo z ladjo? Tri dni potem, ko je Firer naredil samomor je Himler dal ukazati zakriti vse dokaze o koncentracijskih taboriščih je iz enega izmed Poljskih taborišč ukazal vse ujetnike vkrcati na ladjo Cap Arcona, ki so jo poprej"obložili" z eksplozivom, in poslati na morje iz pristanišča  Bay of Lübeck. Seveda so ladjo polno taboriščnikov iz zraka bombardirale Britanske sile v prepričanju, da streljajo na vojake. In ko se je ladja začela potapljati in so se obupani taboriščniki poskušali rešiti so SS-ovci začeli streljati na njih. Rešilo so jih je izredno malo.
Še kot zanimivost vam povem, da je na tem "Nazi Titanicu" umrlo trikrat več ljudi, kot na "pravem" Titanicu, ki se je potopil aprila leta 1912.
Jutri si imam namen ogledati film, tako da vam bom lahko iz prve roke zaupala kakšen je ta film!

To bo za danes vse!
Lep in uspešen teden vam želim!
Vaša &c. A.




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mexx

Festival ročnih del

impulzivni nakup